Hudvårdsprodukter, Smink

Hormonstörande tillsatser i skönhetsprodukter

Det har av tradition och ohejdad vana tillsatts en hel del märkliga saker i smink och hudvård. Under barocken tillsatte man bly i smink, medan vi idag inte skulle drömma om att använda metaller i smink – eller? Hur är det med den saken? Är vi rädda om hälsan, huden – och naturen – och vad vi använder i ansiktet? Vad ingår egentligen i vår make-up eller hudlotion?

Finns det hälsofarliga ämnen i smink och hudvård?

Naturskyddsförningen testade 22 olika ämnen som har ingått i sminkprodukter. Framför allt var man nyfiken på om det fanns farliga PFAS-ämnen; högfluorerande ämnen som till exempel Polytef, Polytefum, Decafluoropentane som alla kan ge cancer och leverskador. Dessutom tar de lång tid att bryta ner i naturen och kan skada reproduktionsförmågan och  immunsystemet hos människor och djur. PFAS är en förkortning för per- och polyfluorerade alkylsubstanser. Dessa PFAS-ämnen kan förekomma i ansiktsmasker, primer, raklödder, ögonsbrynsskugga och i ögonskugga.

Vi måste alltså se upp med vad sminket innehåller, läsa innehållsförteckningen och välja bort smink som innehåller någon av de perfluorerade och polyfluorerade ämnena.

Dessa ämnen innehåller olika slags fluoratomer, som har den egenskapen att de binder samman innehållet i produkterna som vi använder på vår hud eller i ansiktet. Jämför man alltså med sminket som man använde under barocken – som kunde innehålla bly – är vi inte så långt borta från det.

Vet vi bättre idag?

Har inte utvecklingen gått till det bättre? Man kunde i alla fall skylla på att man inte visste bättre förr. Men idag borde vi väl veta bättre än så – eller? Det finns stora pengar i denna bransch, och vinstjakten har dessvärre trängt undan skyddsmekanismerna för människors väl och ve. Vi köper nämligen kosmetika för miljarder kronor. I genomsnitt använder vi cirka 13 produkter per dag. Så vad ska vi välja och inte välja?

Ser du några av följande ingredienser i smink och hudvård, bör du välja någon annan;

  • Mineralolja – utvinns ur råolja och används som mjukgörande i hudvård.
  • Parabener – konserveringsmedel i smink innehåller hormonstörande ingredienser som propyl- och butylparabener.
  • Syntetiska parfymer – kan innehålla hormonstörande ftalater och kan framkalla allergier
  • SLES / SLS – är förkortningar för Sodium Laureth, Lauryl Sulfat och är avfettande, skapar lödder i tvål, tandkräm och schampo.
  • Polyethylene glycol, förkortat PEG, är ett syntetiskt emulgeringsmedel som används för att förhindra att vatten och fett skär sig i produkten.

Andra ämnen som man bör se upp med är:

Propylene glycole, MI, cocamidopropyl betaine, phenoxyethanol, triclosan, dimethicone, silikoner, cocoamide DEA, dibutyl phthalate, Octylmethoxycinnamate (OMC), disodium/tetrasodium EDTA , TEA (triethanolamine), DEA (diethanolamine), MEA (monoethanolamin), BPA (Bisphenol A).

Naturprodukter, Skönhetsprodukter

Därför är det populärt med naturprodukter i smink och hudvård

Många hudvårds- och skönhetsprodukter saluförs som rena rama naturprodukterna. Varför kanske man undrar, det har gått trender i de flesta skönhetsprodukterna, och numera ser vi en stark trend när det kommer till en motreaktion mot allt som andas konstgjort och kemiskt.

Vi ser samma trend i till exempel matlagning och livsmedel. Böcker som till exempel ”Den hemliga kocken: det okända fusket med maten på din tallrik” har visat på kemiska tillsatser i maten och som slog igenom bland allmänheten och gjorde oss alla medvetna om vilka tillsatser som man av tradition har lagt i maten. Vi ser en trend som har gått mot att göra mat mer från grunden, och inte köpa tillverkad mat.

På samma sätt kan man se att smink, och hudvårdsprodukter som har innehållit naturvårdsprodukter har blivit alltmer populärt. Vad de oftast marknadsförs som mer nyttiga, eller mer effektiva är de olika oljor som tillsätts eller som de består av är bland annat Aloe Vera, Jojobaolja, Arganolja eller Henna. Därför går vi igenom vilka naturprodukter de är och varför de är bra för människokroppen.

Aloe Vera

Aloe Vera hämtar man  från plantan Aloe Vera, som är en afodillväxt, kommer ursprungligen från Arabiska halvön, eller Kanarieöarna, växer i Västindien, Mexico och i södra Nordamerika och är en suckulent som saknar stam. Aloe Vera har en stor läkande förmåga av huden och motverkar brännskador. Bladen innehåller en gel-liknande massa, som är läkande av solsveda, brännsår, skavsår och andra hudåkommor. Vissa dricker den, men vi avråder från att dricka den då den kan belasta njurar och lever hos människor. Däremot går den alldeles utmärkt att använda i kosmetika, i hudsalvor och som hjälp till hudbesvär.

Jojoba olja

Jojoba olja har antiseptiska egenskaper och är en slags olja som är mycket lik den hud vi har. Oljan är ett slags vax som utvinns ur frön från Jojobabusken. Den är en unik växt som växer naturligt i områden i Sonara- och Mojaveöknen i södra Arizona, USA och i norra Mexico. Det var de amerikanska indianerna som upptäckte och utvann olja ur Jojobabusken. Den visar sig innehålla stor mängd omega fett, gadoljesyra, som också finns naturligt i vår hud, i hudens fettlager. Annat innehåll i Jojobaolja är palmitinsyra, palmitolsyra, oljesyra, erukasyra, vitamin A, D och antioxidanter.

Henna

Den Henna som vi använder idag, kommer från en buske; Lawsonia inermis, vars blad insamlas och torkas och har använts i Asien, Mellanöstern och i Afrika under tusentals år, enligt Wikipedia. Idag används henna som pulver. Den färgar både hår och hud. Hur håret och huden färgas, beror på din huds unika sammansättning.

Det har förekommit att människor har fått allergiska reaktioner med henna, men Läkemedelsverket har konstaterat att det i hennaprodukterna har funnits p-phenylenediamine och ämnet toluen-2,5-diamine och det är dessa produkter i som har åstadkommit allergier.

Arganolja

Arganolja är en gul, vegetabilisk olja som framställs ur frön från Arganträdet, enligt Wikipedia. Den är mycket nyttig d den innehåller vitamin E, antioxidanter och viktiga fettsyror. I det marockanska köket ingår argan olja som en viktig ingrediens. Och har alltmer kommit att användas som en skönhetsprodukt då den är effektiv i att motverka uttorkning av huden och ger hud och hår en lyster. Traditionellt har den använts mot allt från akne till vattkoppor. Numera kan man ofta hitta Arganolja i allt från schampo till hudvårdsprodukter