Naturkosmetik

Vad är naturkosmetik?

Naturkosmetik är till skillnad från konventionell kosmetika baserad enbart (eller huvudsakligen) på råvaror från naturen, till exempel vegetabiliska oljor och plantextrakt. Tillverkare av naturkosmetik menar att det gör produkterna skonsammare mot huden och förstärker sambandet mellan människa och natur. De menar också att ingredienserna och tillverkningsmetoderna även gör produkterna skonsammare mot naturen. Vissa forskningsrapporter ger dem rätt, medan åter andra menar att sambanden är oklara och att mer forskning behövs.

Liten del av marknaden

Naturkosmetik blir allt populärare, men står fortfarande för en väldigt liten del av den totala marknaden för kosmetika. I Sverige är så lite som 1,5% av den kosmetika som säljs marknadsförd som naturkosmetik. Men det är en marknad som växer, och fler och fler tillverkare och produkter dyker upp på marknaden. Som konsument kan det vara svårt att hänga med i utvecklingen och mycket av den marknadsföring som görs använder svåra ord på ingredienser och tillsatser som sägs vara nyttiga eller farliga. Generellt har svenska konsumenter väldigt lite kunskap om de olika ämnena utan förlitar sig på vad reklamen säger. Som exempel kan nämnas att parabener för många blivit synonymt med farliga tillsatser, trots att det är bara är en liten del av de parabener som används i kosmetika som varit föremål för diskussion.

Marknadsföring av kosmetika

En annan aspekt som förvirrar för konsumenterna är att ord som ”naturlig”, ”skonsam” och ”biologisk” används av i stort sett alla kosmetikatillverkare, oavsett om produkten är naturkosmetik eller inte. Reglerna kring marknadsföring av kosmetika är oklara och naturkosmetik marknadsförs ofta med vad den inte består av snarare än vad den faktiskt innehåller, som i exemplet med parabener. Som konsument måste man läsa på själv och göra en bedömning av vad man vill sätta på huden. Sedan gäller det att läsa innehållsförteckningen noga och inte förlita sig på vad som sägs i reklamen.

Skillnader mellan konventionell kosmetika och naturkosmetik

Det som framför allt skiljer konventionell kosmetika och naturkosmetik åt är att konventionell kosmetika i huvudsak är baserad på mineraloljor som paraffin och vaselin. Mineraloljor är utvunna av råolja och alltså inte nedbrytningsbara. Naturkosmetik är i sin tur baserad på vegetabiliska och eteriska oljor. Vegetabiliska oljor är till exempel utvunna ur oliver, vetegroddar och nyponfrö. Som dofttillsats används eteriska oljor som framställs genom vattendestillation av växter och örter. Oljan blir mellan femtio och hundra gånger kraftfullare än den ursprungliga växten, vilket gör att naturkosmetiska produkter ofta har en väldigt stark och framträdande doft. Dock dunstar en stor del av doften när produkten sedan appliceras på huden.

De flesta forskare är överens om att naturkosmetiska produkter är något bättre för miljön, men om naturkosmetiska produkter skulle bli standard i industrin skulle det ta långt större odlingsytor i anspråk, vilket på sikt kanske skulle bli ohållbart. Mycket forskning återstår för att se vad utfallet skulle bli. Angående effekterna av produkterna på huden hävdar förespråkare för naturkosmetik att konventionell kosmetika i längden gör huden torr och livlös och skapar ett beroende, medan naturkosmetik i stället stärker och läker huden. En del forskare ger dem rätt, andra menar att det inte är någon större skillnad. Som konsument får man prova sig fram och försöka att ha ett öppet sinne för vad som faktiskt fungerar bäst för en.

Allergier

Den som lider av allergier mot vissa skönhetsprodukter kan inte vara säker på att slippa reaktioner bara för att produkten marknadsförs som naturlig. Man kan vara allergisk mot en mängd saker och till sist handlar det om att identifiera precis vad som orsakar reaktionerna och att undvika det. Får man en allergisk reaktion ska man därför alltid uppsöka en läkare för att reda på vad man är allergisk mot, i stället för att experimentera med en mängd olika dyra skönhetsprodukter. Sedan är det bara att läsa innehållsförteckningen.

Certifiering av naturkosmetik – en djungel

Det finns en mängd olika företag som utför certifieringar av naturkosmetik. De är mer eller mindre stränga. Några av de största är Ecocert, BDIH och NaTrue. NaTrue har de strängaste reglerna och enligt deras certifikat får en naturkosmetisk produkt inte innehålla några syntetiska ämnen överhuvudtaget. Inte heller några petrokemiska derivat som mineralolja eller silikonolja. De måste ha en fullständig innehållsdeklaration och får absolut inte ha testats på djur, något som är gemensamt för de flesta certifikaten. Andra organisationer har mildare regler kring hur mycket syntetiska tillsatser som används, och även huruvida produkten måste vara ekologisk eller inte, något som i sig inte vanligtvis är ett krav för att en produkt ska klassas som naturkosmetik.

Till sist

Som synes är det upp till varje enskild konsument att bilda sig en uppfattning om vilka produkter som känns rätt för en, och det kräver en del pluggande. Ett bra första tips är att titta in på de olika certifieringsföretagens hemsidor och läsa deras kriterier, och även att läsa på om mineraloljor, vegetabiliska oljor och så vidare. Och kom ihåg: läs alltid innehållsförteckningen!