Filler och botox

Kan man köpa Botox på nätet?

Uppdaterad: 10 september 2020

Botox är en medicinsk produkt som regleras av Läkemedelsverket och som sådan är det endast legitimerade läkare som har tillåtelse att köpa in och förskriva Botox i Sverige. Även tandläkare äger förskrivningsrätt. Trots detta förekommer det att oseriösa skönhetssalonger, många av dem i Stockholm, köper in Botox och erbjuder sina kunder billiga behandlingar, och det förekommer också tyvärr att privatpersoner får tag i Botox, eller snarare Botoxkopior, och försöker injicera det på sig själva för att spara pengar, en lösning som kan få allvarliga konsekvenser.

Frågan är om man bör

Svaret på frågan i rubriken är alltså att visst går det att få tag i Botoxliknande preparat på nätet, men det är olagligt att köpa och använda det själv, och det är också mycket dumt. Den som vill genomgå en behandling mot rynkor mot Botox kan tyvärr inte ta några genvägar för att spara pengar, om man inte dessutom vill utsätta sig för allvarliga risker. Att genomföra en lyckad Botoxinjektion på sig själv är i princip omöjligt. Det krävs för det första stor kunskap om sitt ansiktes anatomi och om hur man doserar utifrån det, och dels går det inte att få den överblick som behövs för att kunna injicera rätt på sig själv.

Skönhetsbehandlingar regleras knappt

För att en Botoxbehandling i Sverige ska vara laglig krävs att den köps in och förskrivs av en legitimerad läkare som är anställd på den klinik som erbjuder behandlingen. Det är alltid läkaren som medicinskt ansvarig, men behandlaren behöver inte ha medicinsk utbildning, något som är varit hett omdebatterat. Den officiella hållningen är att när Botox används mot rynkor är det en skönhetsbehandling och som sådan faller den inte under vanlig sjukvård. Många menar dock att det är oansvarigt att ha en så liten reglering kring ett medel som när det används fel kan orsaka allvarliga besvär hos den som behandlas.

Botox i Stockholm

För den som vill genomgå en behandling med Botox i Stockholm gäller det att man själv hittar en salong som man känner sig trygg med. Det finns många salonger som köper in och ger behandlingar av Botox olagligt. Dessa har ofta ett lägre pris, något som kanske främst lockar unga kvinnor med liten erfarenhet av skönhetsbranschen och vad man bör se upp med. Riskerna med detta är att behandlaren doserar fel, injicerar på fel ställe eller slarvar med hygienen, något som i värsta fall kan leda till blodsjukdomar eller till ansiktsförlamning. Det kan vara lika farligt att gå till en oseriös salong som att injicera Botox på sig själv.

Certifikat från Estetiska Injektionsrådet

Vill man vara säker på att man är på en seriös klinik med utbildad personal ska man kolla om salongen är certifierad av Estetiska Injektionsrådet, en branschorganisation som startades just för att branschen är så oreglerad. Det är alltså behandlarna själva som försöker skapa trygghet åt sina kunder och ge dem ett kvalitetsintyg att gå efter. För att certifieras enligt EI så måste en salong dels ha en legitimerad läkare knuten till sig, som köper in och skriver ut Botox. Dels måste också personalen gå igenom utbildningar i anatomi och injektionsteknik. Helst ska behandlaren ha medicinsk utbildning och vara till exempel sjuksköterska.

Sköt eftervården på rätt sätt

Det som sker före och efter en behandling är också viktigt att titta närmare på. Det som sker före är det som i många fall kan vara skillnaden mellan en seriös klinik och en oseriös sådan. De seriösa aktörerna ser människan och utför inga behandlingar enbart i syfte att tjäna pengar. Det innebär att man alltid sätter sig ned med patienten och går igenom dennes förväntningar, förhoppningar samt den medicinska historiken. Det gör att man dels kan undvika risker med själva behandlingen och dels i syfte att utesluta att ingreppet sker av fel skäl. Fel skäl? Ja, för vissa personer fyller skönhetsingrepp ett tomrum som egentligen inte bottnar i hur man ser ut. Man mår dåligt och söker lösningen i olika behandlingar rent estetiskt. Det är i sådana lägen ofta en bättre lösning att söka sig till annan hjälp – exempelvis i form av en psykolog. Det initiala samtalet – konsultationen – skapar även en trygghet mellan patient och den person som ska utföra behandlingen. En viktig detalj som inte ska negligeras. Som patient så ska du erbjudas en konsultation innan – en sådan brukar ofta vara kostnadsfri.

Efter avslutad behandling så är det viktigt att följa de rekommendationer som ges. Dessa innebär att man ska undvika fysisk ansträngning under några dagar, att man ska undvika starkt solljus – och solarium! – på en vecka samt att man ska sova på magen. Andra viktiga förhållningsregler är att undvika att basta samt att låta bli att använda vissa krämer och produkter – innehållande exempelvis PHA- och AHA-syror – de närmsta dagarna efter behandlingen. Man ska även låta det behandlade området vila i några timmar efteråt. Följer man dessa rekommendationer så får man också den bästa effekten av en botox-behandling.

Läs mer om botox på https://www.botoxstockholm.biz.