Tandhälsa

Behovet av akuttandläkare är stort i Stockholm

Att Stockholm är en storstad är något som märks både på gott och ont. Till de positiva delarna får man räkna att det bor mycket folk i staden, att det finns ett brett utbud av restauranger, barer, nattklubbar samt kulturella alternativ som vida överskrider andra svenska städer. Kort sagt; allt som man vill ha i en storstad och om man dessutom ligger till shopping, nöjen och andra saker till beräkningen så har vi nog täckt de positiva delarna som finns i Stockholm.

Om vi ser till de negativa då? Ja, hit kan vi räkna miljöförstöring sprungna ur utsläpp- och avgaser, bostadssituationen, undermålig kollektivtrafik samt det faktum att det – som i alla större städer i världen – finns en våldsam baksida i form av misshandlar och andra otrevligheter. Det sker – helt enklet – fler våldsbrott i Stockholm än vad det gör i övriga Sverige och detta går naturligtvis att förklara av att det även där bor flest människor.

Men; att det sker många misshandlar och främst då under sena helgnätter sätter stora krav på att sjukvården i staden fungerar på ett tillfredsställande sätt och här menar vi den akuta delen; det måste finnas tandläkare, det måste finnas kirurger och det måste finnas annan sjukvårdspersonal tillgänglig i Stockholm – oavsett tidpunkt.

Blir man misshandlad i Stockholm och ser sina tänder försvinna under en sen lördagsnatt – ja, då måste man också direkt kunna komma i kontakt med en tandläkare i Stockholm och detsamma om man måste sy något sår sprungen ur samma misshandel då en läkare måste kunna bistå. Hur ser det då ut i Stockholm; kan man vid sådana otrevliga situationer få den hjälp man behöver?

Svaret på den frågan är faktiskt ja – trots att många verkar tro motsatsen. De stora sjukhusen i Stockholm har samtliga välsmorda och välfungerande mottagningar där man snabbt och akut kan komma i kontakt med exempelvis en tandläkare eller en vanlig läkare för hjälp. Detta har blivit mycket bättre än vad det tidigare var och här ska således staden Stockholm och sjukhusen där ha en eloge.

Stockholm har länge dragits med ett dåligt rykte gällande akut sjukvård och det här är alltså något som måste tvättas bort; det har skett en förändring till det bättre och detta måste uppmuntras. Dessutom så kommer det ytterligare förbättringar i framtiden då både Södersjukhuset och Karolinska står inför omfattande – och pågående – renoveringar. Gällande en kontakt med en akut tandläkare i Stockholm kan man även se en annan förklaring till förbättringen; nämligen privatiseringar.

Privata tandläkare erbjuder akut vård i Stockholm

Här ser vi dock inte till nattetid utan till akut tandläkare under vanliga dagar – då olyckan naturligtvis också kan vara framme – och att privatiseringar förbättrat för privatpersoner i Stockholm. Numera avsätter nämligen de flesta privata tandläkarmottagningar i Stockholm speciella tider som enbart gäller akuta fall.

Detta är en klar fördel om man bor där; nöden har som bekant ingen lag och då det gäller att få sina tänder korrigerade och lagade så snabbt som möjligt är ett väldigt tydligt exempel på det ordspråket. En akut tandläkare bör finnas i varje svensk stad och erbjuda samma fina tjänster som kollegorna i Stockholm gör – vi får hoppas att detta sker inom en snar framtid.