Okategoriserade

Bygga muskler snabbt – tips & råd

Vill du lära dig att bygga muskler snabbt – här har du ett antal mycket användbara tips och råd som kommer att ge dig en mer välbyggd kropp.

Att bygga muskler är i grunden ganska enkelt. En av de viktigaste principerna är att man ska utsätta musklerna för överbelastning. Detta är en sorts stress som stimulerar muskeltillväxten. Kroppen anpassar sig till denna stress genom att bygga mer muskler. Muskelvävnaden ökar helt enkelt för att den ska kunna motstå det motstånd den utsätts för. Om du aldrig belastar dina muskler finns det ingen anledning för kroppen att bygga mer muskler.

Viktigt med många repetitioner

För att bygga mer muskler handlar det alltså helt enkelt om många repetitioner, mer vikt än att göra samma rörelse under en längre tid (så kallad time under tension).
Några mer specifika tips för att skapa snabb muskeltillväxt:
Träna samma muskelgrupp minst två gånger i veckan. Det mesta idag pekar på att den verkliga hårdträningen, det vill säga tuffa pass varje dag, fungerar bäst för kroppsbyggare och redan mycket vältränade personer. För nybörjare som vill bygga muskler snabbt tyder det mesta idag istället på att frekventare träning av varje muskel och mindre volym per pass. Det kan alltså vara mycket effektivt att träna 2-3 gånger i veckan men då göra 50-60 repetitioner per pass.

Återhämta dig ordentligt

Men en ännu viktigare faktor än mängden är återhämtningen. Många anser idag att vilan kanske är det allt viktigaste för att man ska bygga muskler. Det handlar om att musklerna måste hinna återhämta sig mellan omgångarna. Om musklerna inte är fräscha och redo att prestera så kommer de helt enkelt inre att kunna ta åt sig av träningen på ett optimalt sätt.
Maten är självklart också en mycket viktig aspekt när det handlar om att bygga muskler. Hur mycket proteinerna man får i sig är mycket avgörande här. För en vanlig ”Svensson” brukar det räcka med 1,4-1,8 gram per kilo kroppsvikt. Tränar man för att bygga upp musklerna så är detta en miniminivå, om du tränar hårt så kan du nog äta en större mängd proteiner än så.

Öka intaget av kalorier

När det handlar om kalorier så kan det vara bra att ha ett något högre kaloriintag än till vardags. Att gå ner i fettvikt och samtidigt öka i muskelmassa är få personer förunnat. Men hur mycket kaloriintag man behöver varierar givetvis från person till person, ofta handlar det om att pröva sig fram. Och du behöver inte oroa dig för en alltför kraftig viktuppgång, kroppen har en tendens att kompensera för detta, särskilt när du tränar.
Vill man bygga muskler så gäller det inte bara att sköta sig på gymmet, tänk på din kropp även till vardags. Har du ont i kroppen så kommer det inte att fungera lika bra. Att göra knälyft med ryggskott kommer inte vara särskilt effektivt. Se dessutom till att hålla dig borta från sjukdomar och förkylningar. Om du väl är förkyld ska du inte träna alltför hårt, det kan vara riskabelt.

Det effektivaste sättet att förändra kroppen

Att bygga muskler är sammanfattningsvis det mest effektiva du kan göra för att förändra din fysik på ett hållbart sätt.
Det tar längre tid än att bränna fett, men det har en större inverkan på hur din kropp ser ut – och hur den uppfattas av andra.. Om du är underviktig så rekommenderar vi att du satsar på muskeltillväxt omedelbart. Är du överviktig och har en del kroppsfett du behöver göra dig av med så bör du göra dig av med en del av detta överflöd först innan du börjar med muskelbyggandet.