Hudvårdsprodukter, Smink

Hormonstörande tillsatser i skönhetsprodukter

Det har av tradition och ohejdad vana tillsatts en hel del märkliga saker i smink och hudvård. Under barocken tillsatte man bly i smink, medan vi idag inte skulle drömma om att använda metaller i smink – eller? Hur är det med den saken? Är vi rädda om hälsan, huden – och naturen – och vad vi använder i ansiktet? Vad ingår egentligen i vår make-up eller hudlotion?

Finns det hälsofarliga ämnen i smink och hudvård?

Naturskyddsförningen testade 22 olika ämnen som har ingått i sminkprodukter. Framför allt var man nyfiken på om det fanns farliga PFAS-ämnen; högfluorerande ämnen som till exempel Polytef, Polytefum, Decafluoropentane som alla kan ge cancer och leverskador. Dessutom tar de lång tid att bryta ner i naturen och kan skada reproduktionsförmågan och  immunsystemet hos människor och djur. PFAS är en förkortning för per- och polyfluorerade alkylsubstanser. Dessa PFAS-ämnen kan förekomma i ansiktsmasker, primer, raklödder, ögonsbrynsskugga och i ögonskugga.

Vi måste alltså se upp med vad sminket innehåller, läsa innehållsförteckningen och välja bort smink som innehåller någon av de perfluorerade och polyfluorerade ämnena.

Dessa ämnen innehåller olika slags fluoratomer, som har den egenskapen att de binder samman innehållet i produkterna som vi använder på vår hud eller i ansiktet. Jämför man alltså med sminket som man använde under barocken – som kunde innehålla bly – är vi inte så långt borta från det.

Vet vi bättre idag?

Har inte utvecklingen gått till det bättre? Man kunde i alla fall skylla på att man inte visste bättre förr. Men idag borde vi väl veta bättre än så – eller? Det finns stora pengar i denna bransch, och vinstjakten har dessvärre trängt undan skyddsmekanismerna för människors väl och ve. Vi köper nämligen kosmetika för miljarder kronor. I genomsnitt använder vi cirka 13 produkter per dag. Så vad ska vi välja och inte välja?

Ser du några av följande ingredienser i smink och hudvård, bör du välja någon annan;

  • Mineralolja – utvinns ur råolja och används som mjukgörande i hudvård.
  • Parabener – konserveringsmedel i smink innehåller hormonstörande ingredienser som propyl- och butylparabener.
  • Syntetiska parfymer – kan innehålla hormonstörande ftalater och kan framkalla allergier
  • SLES / SLS – är förkortningar för Sodium Laureth, Lauryl Sulfat och är avfettande, skapar lödder i tvål, tandkräm och schampo.
  • Polyethylene glycol, förkortat PEG, är ett syntetiskt emulgeringsmedel som används för att förhindra att vatten och fett skär sig i produkten.

Andra ämnen som man bör se upp med är:

Propylene glycole, MI, cocamidopropyl betaine, phenoxyethanol, triclosan, dimethicone, silikoner, cocoamide DEA, dibutyl phthalate, Octylmethoxycinnamate (OMC), disodium/tetrasodium EDTA , TEA (triethanolamine), DEA (diethanolamine), MEA (monoethanolamin), BPA (Bisphenol A).