Naturprodukter, Skönhetsprodukter

Därför är det populärt med naturprodukter i smink och hudvård

Många hudvårds- och skönhetsprodukter saluförs som rena rama naturprodukterna. Varför kanske man undrar, det har gått trender i de flesta skönhetsprodukterna, och numera ser vi en stark trend när det kommer till en motreaktion mot allt som andas konstgjort och kemiskt.

Vi ser samma trend i till exempel matlagning och livsmedel. Böcker som till exempel ”Den hemliga kocken: det okända fusket med maten på din tallrik” har visat på kemiska tillsatser i maten och som slog igenom bland allmänheten och gjorde oss alla medvetna om vilka tillsatser som man av tradition har lagt i maten. Vi ser en trend som har gått mot att göra mat mer från grunden, och inte köpa tillverkad mat.

På samma sätt kan man se att smink, och hudvårdsprodukter som har innehållit naturvårdsprodukter har blivit alltmer populärt. Vad de oftast marknadsförs som mer nyttiga, eller mer effektiva är de olika oljor som tillsätts eller som de består av är bland annat Aloe Vera, Jojobaolja, Arganolja eller Henna. Därför går vi igenom vilka naturprodukter de är och varför de är bra för människokroppen.

Aloe Vera

Aloe Vera hämtar man  från plantan Aloe Vera, som är en afodillväxt, kommer ursprungligen från Arabiska halvön, eller Kanarieöarna, växer i Västindien, Mexico och i södra Nordamerika och är en suckulent som saknar stam. Aloe Vera har en stor läkande förmåga av huden och motverkar brännskador. Bladen innehåller en gel-liknande massa, som är läkande av solsveda, brännsår, skavsår och andra hudåkommor. Vissa dricker den, men vi avråder från att dricka den då den kan belasta njurar och lever hos människor. Däremot går den alldeles utmärkt att använda i kosmetika, i hudsalvor och som hjälp till hudbesvär.

Jojoba olja

Jojoba olja har antiseptiska egenskaper och är en slags olja som är mycket lik den hud vi har. Oljan är ett slags vax som utvinns ur frön från Jojobabusken. Den är en unik växt som växer naturligt i områden i Sonara- och Mojaveöknen i södra Arizona, USA och i norra Mexico. Det var de amerikanska indianerna som upptäckte och utvann olja ur Jojobabusken. Den visar sig innehålla stor mängd omega fett, gadoljesyra, som också finns naturligt i vår hud, i hudens fettlager. Annat innehåll i Jojobaolja är palmitinsyra, palmitolsyra, oljesyra, erukasyra, vitamin A, D och antioxidanter.

Henna

Den Henna som vi använder idag, kommer från en buske; Lawsonia inermis, vars blad insamlas och torkas och har använts i Asien, Mellanöstern och i Afrika under tusentals år, enligt Wikipedia. Idag används henna som pulver. Den färgar både hår och hud. Hur håret och huden färgas, beror på din huds unika sammansättning.

Det har förekommit att människor har fått allergiska reaktioner med henna, men Läkemedelsverket har konstaterat att det i hennaprodukterna har funnits p-phenylenediamine och ämnet toluen-2,5-diamine och det är dessa produkter i som har åstadkommit allergier.

Arganolja

Arganolja är en gul, vegetabilisk olja som framställs ur frön från Arganträdet, enligt Wikipedia. Den är mycket nyttig d den innehåller vitamin E, antioxidanter och viktiga fettsyror. I det marockanska köket ingår argan olja som en viktig ingrediens. Och har alltmer kommit att användas som en skönhetsprodukt då den är effektiv i att motverka uttorkning av huden och ger hud och hår en lyster. Traditionellt har den använts mot allt från akne till vattkoppor. Numera kan man ofta hitta Arganolja i allt från schampo till hudvårdsprodukter