Okategoriserade

Skaffa skräddarsytt till festen

Ska du på fest? Då kan du förvänta dig en rolig tillställning. Är det ett bröllop kan det bli en lite mer formell tillställning och klädseln är ganska viktig. Då har du säkert fått en ganska formell inbjudan på posten, om man som brudpar följer etikettsregler. Man kan ju få andra formella inbjudningar, till andra tillställningar. Då kommer det oftast med en klädkod, och vad betyder de olika klädkoderna? Det reder vi ut här.

Klädkod: kavaj

Har man fått en inbjudan med klädkod: kavaj, innebär det att man bör bära en kostym som är valfri i färgen. Man kan även bära en kombination med en kavaj i en färg och byxor i en annan. Kostymen kan vara i valfri färg, även en ljusare variant. Den som är i kvinnligt sällskap kan bära klänning, kjol och blus eller byxor av finare material och som är mer festlig. Båda kan bära skor av valfri karaktär.

Klädkod: mörk kostym

Har man fått en inbjudan där det står ”mörk kostym” i sin inbjudan, bör mannen bära en mörk kostym med en slips eller fluga. Som kvinna bör man bära klänning eller kjol med en finare blus, men varken klänning eller kjolen ska vara så långa som en långklänning och bör sluta innan vaderna. Det är viktigt att bära en mer festlig klädsel och inte vara av en vardaglig karaktär. Mannen bör bära svarta skor i lack eller läder. Kvinnan bör bära skor med klack.

Klädkod: smoking

Får man en inbjudan med klädsel som kräver ”smoking” bör man som man alltid komma klädd i smoking. Då får man inte komma i kostym. Man kan hyra en smoking om man inte har någon sådan. Smokingen kan antingen vara svart, mörkgrå eller i någon annan färg. Även med en vit kavaj. En smoking har sidenslag och sidrevärer på byxorna. Till smokingskjortan bär man alltid svart eller mörkblå fluga. Som kvinna bör man bära en festligare klänning, inte kjol och blus, eller byxor och blus. Klänningen bör vara av festligare cocktail-klänning. Och till det bör man alltid bära skor med klack. Som man bör man bära svarta lackskor eller av läder. Kvinnan bör bära skor med klack.

Klädkod: frack

Får man en inbjudan med klädsel ”frack” så bör man enbart bära frack. Det går inte att komma i någon annan klädsel än frack till en sådan tillställning. Kvinnor bör alltid bära långklänning. Här kan en kvinna bära långkjol med en blus men både långkjolen och blusen bör vara av festligare karaktär. Till långklänning eller långkjol bör man bära skor med klack och gärna skor av festligare karaktär. Mannen bör alltid bära svarta skor som är i lack eller läder.

Ska man bära kostym, är en skräddarsydd kostym det som alltid går hem. Läs mer om skräddarsydda kostymer på: https://www.skräddarsyddkostym.se.