Okategoriserade

Utbildning inom botoxbehandlingar

Botoxbehandlingar är bland de mest eftertraktade inom skönhetsindustrin, vilket leder till ökad efterfrågan på specialister. Många botoxspecialister är sjuksköterskor i grunden.

En person som väljer att arbeta med botox måste först utbilda sig inom kosmetik, estetisk injicering och andra behandlingar inom samma område. Specialisternas främsta arbetsuppgifter är, som de flesta säkert redan vet, att injicera botox i övre, mellersta eller undre delen av ansiktet. I början av botox-eran utgjordes kundkretsen främst av lite äldre damer som ville få sig ett kosmetiskt lyft. Idag är det både yngre damer såväl som vissa herrar som är intresserade av en sådan behandling.
De flesta estetiska behandlare och botoxspecialister är faktiskt sjuksköterskor i grunden. De har helt enkelt valt att vidareutbilda sig inom skönhetsindustrin. Att utbilda sig till skönhetsspecialist görs via en påbyggnadsutbildning som både sjuksköterskor och annan legitimerad medicinsk personal kan gå för att senare kunna arbeta som en estetisk eller kosmetisk injicerare. Utbildningen erbjuds av flera olika institut och organisationer. Att gå en botox utbildning är med andra ord inte svårt, speciellt om man har den rätta bakgrunden. Botoxbehandlingar kontrolleras av Svenska Estetiska Injektionsrådet, som är en sammanslutning av fristående specialister inom plastikkirurgi och estetisk injicering. Syftet med kontrollerna är att öka patientsäkerheten.

Viktigt om Botox

Botox är ett läkemedel som började att användas för ganska länge sedan, nämligen i början på 90–talet, och då endast i medicinskt syfte. I dagsläget så används botox inom skönhetsindustrin, då oftast för att släta till kaninlinjer (linjer vid näsan) eller rynkor i ansiktet. En botoxbehandling brukar gå både snabbt och smidigt till. Patienten bör givetvis vara varsam med sitt ansikte efter behandlingen men oftast finns det inga specifika biverkningar. En behandling påbörjas alltid med ett förberedande samtal med läkaren där tanken är att patienten ska få all nödvändig information om ingreppet.

Var arbetar en botoxspecialist?

De flesta botoxspecialister finner du på privata mottagningar. Bra exempel på sådana är skönhetskliniker eller kirurgiska kliniker som arbetar med skönhetsingrepp. Kraven som ställs på en estetisk behandlare är lyhördhet, kritiskt tänkande och varsamhet. Rådgivning är en stor del av arbetet och specialisten måste ha en klar syn på vad som går och inte går att genomföra. Som regel får inte skadliga ingrepp tillåtas oavsett vad patienten vill. För att kunna arbeta med botox ska behandlaren ha djupgående kunskaper om fillers, peeling och hudvård. Hur huden åldras och behandlas i samband med ålder är också ett viktigt område att vara kompetent inom.