Okategoriserade

Sömnen beroende vilken säng du sover i

Det sägs ju att skönheten kommer först efter en god natts sömn. Den som har varit med några gånger, ser att det är sant. Vad är det som sömnen gör för vår skönhet?

Framför allt är det viktiga brister i kroppen som sätts igång när du sover. Bland annat ger du kroppen chansen att återhämta sig när du sover. Så ja, sömnen är mycket viktig för att du ska se så bra ut som möjligt.

Sömn är kroppens skönhetsmedel

Enligt tidningen Må Bra är sömnen kroppens eget skönhetsmedel. Under tiden som vi sover frigörs stora mängder tillväxthormon och det är viktigt för vår förnyelse och för uppbyggnaden av celler, till exempel i huden.

– Om man sover dåligt kan det vara så att kollagensystemet i huden blir ansträngt och att en del av rynkorna blir kvar. Man har inte bevisat det, men det är fullt möjligt, enligt sömnforskare vid Karolinska institutet som forskar på sömn och vad den gör med oss människor.

Vi blir sjukare av dålig sömn

Vårt immunförsvar sätts igång under sömnen. Det som händer med framför allt ansiktet om man får för lite sömn, är påsar under ögonen, hängande ögonlock. Vi blir också blekare och rynkigare och vi ser mer ledsna ut. Vi blir helt enkelt ”fulare” av sömnbrist. 

Nu är det ju inte bara ansiktet som tar skada av långvarig sömnbrist, även vår hälsa tar skada av att inte sova gott. Det är fastställt att för lite sömn påverkar immunförsvaret och därmed blir vi mer mottagliga för sjukdomar och känsligare för infektioner. För att inte tala om vår mentala hälsa, och vårt humör. Forskarna varnar oss helt enkelt för att sova för lite.

Detta kan du göra för bättre sömn

Så vad kan vi göra för att inte hamna där? Så att vi natt efter natt sover dåligt eller för lite? Här listar vi några bra saker som man bör göra för att inte hamna där så att sömnen blir för dålig och skadar vår hälsa, och gör att vi inte ser så bra ut.

  • Är du utomhus tillräckligt mycket? Den friska luften med mycket syre, är nödvändig för oss människor. Har du inte hunnit vara ute tillräckligt mycket, kan du alltid kompensera det med att vädra ut ordentligt innan du ska sova.
  • Motionerar du i tillräcklig grad? Motion och god sömn hänger ihop. Om du har svårt att sova kan motion hjälpa till. Särskilt om du har ett stillasittande arbete, är motion jätteviktigt, så att kroppen är trött när du ska lägga dig.
  • Meditera mera och släpp oroliga tankar. Oroar du dig när du ska lägga dig. Försök lägg de tankarna åt sidan. Är det svårt kan du prova att meditera för att komma till ro och bli lugn. Bestäm dig för att oroa dig i morgon, om du bara kan.
  • Undvik TV och mobil innan läggdags. TV-apparaterna och mobilerna ger ifrån sig ett blått ljus, och ljus gör oss piggna och vakna. Lägg undan mobilen och undvik TV-tittande innan du ska lägga dig.
  • Ät något lite innan läggdags men inte för mycket. Om du är för hungrig håller hungern dig vaken, men är du för mätt, gör det din kropp vaken genom att den bearbetar maten som du just har ätit. Undvik också stark mat. Det ger mardrömmar.
  • Har du tillräckligt svalt och mörkt sovrum? Det är viktigt för sömnen att inte har för varmt i sovrummet. Dessutom påverkar ljuset oss så att vi håller oss vakna, speciellt på sommaren. Häng för mörka gardiner och sänk temperaturen i sovrummet. Om du är frusen av dig, skaffa ett tjockare täcke. Det är den bästa kombon; kallt i rummet men varmt i sängen.
  • Har du en säng som är skön? Det är mycket viktigt att du har en riktigt skön säng som du gärna sover i, som är tillräckligt mjuk och hård, så att du kan slappna av i och inte ligger och spänner dig för att sängen inte ger dig det stöd som du behöver.

Är du intresserad av att skaffa dig en säng som ger dig sömn som en kunglig medlem av familjen? Varför inte skaffa dig en Drottningsäng? Här hittar du sådana sängar i Stockholm: http://www.sängarstockholm.biz.