Okategoriserade

Stärk ditt immunförsvar

Vaccinering är något för alla. De som har möjlighet att ta vaccinering bör göra det. Med hjälp av de vaccin vi har tillgång till idag har många sjukdomar nästintill försvunnit från Sverige.

I Sverige har vi tillgång till ett bra vaccinationsprogram redan från spädbarnsåldern. Detta kan man sedan följa hela livet. Dock har vi eget val när det kommer till vaccinering. Det finns inga krav alls på att det ska göras. Vaccin räddar dagligen liv, man kan se i de länder där vaccin är mindre vanligt än i Sverige att de drabbas hårdare av vanliga sjukdomar. Fler människor rycks med. Så innan man bestämmer sig för att inte ta vaccin bör man läsa på om det ordentligt. Vaccinen som släpps på marknaden är trygga och testade på ett säkert sätt av forskare. Frivilliga människor har ställt upp och testat vaccinen innan de har släppts. Tack vare de vaccin vi har märker vi inte av de sjukdomar som tidigare var ett stort problem i Sverige.

Hur fungerar ett vaccin?

De flesta vet redan att vaccin är här för att skydda oss. De stärker vårt immunförsvar och ska skydda oss mot olika virus och bakterier. De finns tusentals olika vaccin mot olika virus. Alla dessa har vi inte i Sverige, men man kan behöva vaccinera sig mot olika saker när man åker utomlands. Man får ett försvagat smittämne insprutat, detta smittämnet liknar det virus man ska skydda sig mot. Detta gör då så antigenet stimulerar immunförsvarets celler samt antikroppar bildas, så fungerar vaccin.